ANKOMMET: Boreriggen Transocean Winner ankrer opp på «Sverdrup». foto: Transocean

 

 

 

Petro Puls: Morten Hofstad

Operatørselskapet Rwe-Dea har ventet hele våren på at riggen Transocean Winner skulle bli ferdig med andre jobber lenger sør på sokkelen. I helga passerte slepet med riggen på vei nordover til lokasjonen på «Sverdrup», som ligger omtrent på høyde med Myken i et geologisk område som er døpt Utgård-høyden. Rwe-Dea har med seg svenske Lundin Petroleum, og amerikanske Marathon som medeiere i lisens nummer 330.

Asco leverer
Basetjenestene til boreoperasjonen skal leveres av Asco i Sandnessjøen.
– Boreoprasjonen er planlagt å vare i 119 dager, med mulig forlengelse hvis det blir gjort funn, sier lokal Asco-sjef, Ståle Edvardsen.
Geologien i Utgård-høyden er av samme type som Halten/Dønna- terrassen, som strekker seg fra trøndergrensa oppover mot polarsirkelen. I Halten/Dønna-terrassen er det i følge Lundin påvist rundt 5,5 milliarder fat, tilsvarende ti Norne-felt.
Seismikken indikerer at Utgård-høyden, som strekker seg over fire lisenser, gjemmer på en rekke store geologiske strukturer. Formasjonen som skal bores på forsommeren, anslås av eierne til å romme 200-600 millioner fat olje, tilsvarende et Norne-felt.
Hvis boringen gir positive resultat, vel å merke. Skulle den første boringen bare gi tørt resultat, har Rwe-Dea antydet at de likevel vurderer å gjøre et nytt forsøk på Utgård-høyden neste år.
Asco betjener i tillegg riggen Polar Pioneer, som går mot slutten på boring av produksjonsbrønner på Skarv-feltet.
– Polar Pioneer blir trolig her til månedsskiftet august-september, sier Edvardsen.

Mer leting
Statoil fikk nylig opp riggen Songa Trym som skal bore et par letebrønner i Norne-området. Oljefunnet «Falk» skal utforskes nærmere, og vil bli etterfult av letebrønnen Svale Nord. Statoil fortsetter i så måte arbeidet med å finne tilleggsreserver som kan bidra til å forlenge livet til Norne-skipet.
På Norne-satellitten Skuld ligger riggen Deepsea Bergen og borer produksjonsbrønner i utbyggingen, der produksjonen ble annonsert startet før påske.
Riggen Transocean Spitsbergen jobber med brønnservice på Norne.
Operasjonene til Statoil støttes av Helgelandsbase. Oppsummert betjener basene i Sandnessjøen denne sommeren to produksjonsskip (Skarv og Norne) og fem rigger.


Magasinet

Annonsering

For mer informasjon
og annonsering kontakt

 
john are 
 
John Are Schei
markedskonsulent,
Mob: 415 22 635
 
 
Per-Arne Rødli Rønning
markedssjef,
Mob: 977 51 390
 

Andre nyheter